maanantai 20. toukokuuta 2013

Letkeä maanantai

Viikko alkoi aivan ihanasti! Nimittäin heti työpäivän päätyttyä suuntasin osteopaatin luo. Olin tosin katsonut ajan hieman väärin ja saavuin tuntia aikaisemmin paikalle. No eipä se mitään sillä ehdin lukea silmät kiiluen mielenkiintoisen Fit- lehden kannesta kanteen. Tuplahyöty kun tuli napattua samalla pari hyvää treenivinkkiä mukaan.

Kroppa oli vielä sen verran juntturassa, että osteopaatti pyrki saamaan liikkuvuutta aluksi niveltasolla. Aivan ihanan rentouttava tunne ja olinkin jälleen nukahtaa hierontapöydälle. Todellisuuteen palasin hyvin nopeasti kun siirryttiin klassiseen hierontaan. Auts auts AUTS... Yläselän jumien hieromisen "hirveyden" muistin hyvin, mutta jalat! Miten ihmeessä voi lihakset olla niin jumissa? Ja miten ihmeessä jalkojen lihaksista pystyy niin muikean tuntuisia kipupisteitä? Lopputulos oli kuitenkin todellakin  sen arvoinen. Olo on erittäin kevyt :) Onnistuneesta hieronnasta kertoo myös jyskyttävä päänsärky, se tosin hoituu nukkumalla.

Olen puhunut jo aiemmissa postauksissa osteopatiasta ja hieronnasta sekaisin. Tämä johtuu siitä, että kroppaa kuunnellen vuorossa on joko osteopatiaa tai hierontaa tai niiden sekoitusta. Hieronnan kaikki varmasti tuntevat, mutta mitä osteopatia oikein on?

Osteopatialla pyritään tutkimaan, hoitamaan ja ennaltaehkäisemään liikunta- ja tukielimistön häiriöitä. Hoidettavien oireiden skaala on laaja mm. urheiluvammat, skolioosi, säteilyoireet, päänsärky, huimaus, lihasten jäykkyystilat, lihaskivut ja nivelkivut. Hoitomenetelmä osteopatiassa on nivelten manipulaatio ja pehmytkudosten käsittely. Tekniikoita on monia, joten jokaiselle löytyy sopivaksi räätälöity hoitomuoto.


Osteopatia ei siis ole hierontaa! Hierojan tutkinto ei oikeuta työskentelemään osteopaattina (vaaditaan erillinen korkeakoulututkinto). Osteopaatit ovat alansa erikoisosaajia. Manipulaatiohoidon kautta pyritään lisäämään nivelten liikkuvuutta, tasapainottamaan hermoston toimintaa, parantamaan verenkiertoa ja nopeuttamaan aineenvaihduntaa. Hoidon jälkeen kannattaakin juoda reilusti vettä loppupäivän ajan sekä ottaa rennosti (missään nimessä ei saa lähteä rehkimään salille tai osteopatian tulokset menevät hukkaan, hoidettavat oireet voivat myös pahentua).

Jotkut kritisoivat osteopatiaa ja haukkuvat sitä turhaksi. Sitä se ei kuitenkaan ole, näin voin todeta myös omasta kokemuksestani. Aluksi käsien ja jalkojen "heiluttelu" tuntui turhalta, mutta hoidon jälkeen sen huomasi todellakin auttavan hellällä tavalla. Kroppa alkoi avautumaan ilman sitä perinteistä lihasten runnomista. Osteopaattini hoiti ensimmäisellä kerralla esimerkiksi myös lantioni asennon kuntoon. Vasen puoli oli kiertynyt yläviistoon vasemmalle, joka aiheutti jumitiloja koko kroppaan vaan eipä enää!

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan osteopatiaa! :)

Tässä muutamia linkkejä jos asia kiinnostaa: 

Osteopatia.fi
Metropolia: Osteopatian koulutusohjelma
Osteopatiasta Wikipediassa (englanniksi)
What is osteopathy?

Olotila hoidon jälkeen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun piristät päivääni kommentillasi! :)