perjantai 4. huhtikuuta 2014

Chia!

Chian siemeniä on hehkutettu jo pitkään monissa paikoissa lehdistä blogeihin. Eikä syyttä, sillä nuo pienen pienet siemenet ovat aikamoisia terveyspommeja!


"Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on Chia siemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa." Cocovi

Uudeksi ei voi tätä ruoka-ainetta tosin sanoa: chia kuului jo pari tuhatta vuotta sitten Keski-Amerikan intiaanien ruokavalioon. Sieltä on kyllä lähtöisin niin monta ihanaa ruoka-ainetta! Käydessäni vähän aikaa sitten "ihan vain katselemassa" Ruohonjuuressa päätin päästää sisäisen atsteekkisoturini valloilleen ja ostaa kokeiluun pussin chian siemeniä. Muutaman päivän tuijottelin huoneeni pöydällä olevaa pussia: Mistä mä aloittaisin kokeilun? 

Kuin tilauksesta Katie teki blogiinsa postauksen Chia Puddingista. Kuvat näyttivät niin hyviltä (kuten aina!), että oli aivan pakko tehdä annos sitä uteliaisuuttani. Parin mutkan kautta sain rakennettua itselleni tälläisen annoksen chia puddingista -jota kannattaa ehkä sanoa hyytelöksi- ja maustamattomasta jugurtista:


En voi olla myöntämättä, että tuijottelin tuota annosta pitkään samalla sekoitellen sitä lusikalla. Ei näyttänyt ensi silmäyksellä yhtä herkulliselta kuin Katien annos. Varsinkaan ilman niitä tuoreita marjoja. Ensimmäistä lusikallista pyörittelin ihan yhtä pitkään suussa. Miten mä tän syön? Pitäisikö pureskella? Vai nielaisenko vaan suoraan? Vaikkei kovin esteettisesti houkuttelevalta ensikertalaiselle näyttänyt niin koko annos kuitenkin upposi alas! Sen syömisessä tosin kesti ja kesti kun päätin yrittää pureskella siemeniä ja samalla maistella niitä, mutta ne pirulaiset tuntuivat vain sujahtelevan hampaiden välistä... :D

Tänään tein iltapalaksi uuden satsin chiahyytelöä. Nyt sekoitin siemenet Valion talvipäivämehuun. Koostumus tuntuu vieläkin hieman vinkeältä suussa, mutta on toi kyllä oudolla tavalla hyvää! Ja uskomattoman täyttävää jopa pienenä annoksena. Suosittelen!


Mikä parasta, chian siemeniä voi käyttää missä vaan. Jopa keitoissa tai leivissä tai salaateissa...
Huomenna ajattelin surauttaa lopun hyytelön survimella tasaiseksi ja lisätä sen rahkan sekaan kunnon täyttäväksi aamupalaksi.


Päästä sinäkin siis irti sisäinen soturisi ;)

8 kommenttia:

 1. Täytyypä kokeilla! paljon makso pussi? :) mä oon kans näistä tosi paljon lukenut ja kuullut vaikka mitä mut en oo omiin ruokakokeiluihin saanut vielä tätä ahdettua mukaan. ulkonäöltään noi näyttää siltä että mullakin menis varmaan tovi makustellessa ja miettiessä mitähän sinne suuhun oikeen meni... :D mut varmasti ajaa asiansa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kympin oli muistaakseni toi 350 g pussi, mutta niitä on myös kilon pusseina! Ehkä on ensin turvallisinta tosin aloittee tolla pienellä pussilla... :D
   Kunhan saan nää koulukiireet alta pois niin alan oikein kunnolla tutustumaan, että mihin kaikkeen noita siemeniä voi oikeasti käyttää. Leipää haluan kokeilla tehdä ihan ehdottomasti!

   Poista
 2. Nuo ovat kyllä käteviä kun käyvät kaikkeen :)

  http://www.hillamaaria.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Chia-siemenet on kyllä monikäyttöisiä! Kiitos vinkistä, tuota puddingia tarvii kyl testata asap 8-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Lisää vielä vaikka soijalesitiiniä ja rahkaa niin tulee todella täyttävä välipala tai lounas!

   Poista
 4. Miltä toi tasaiseksi surautettu massa siellä rahkan joukossa maistui? :) Itse mietin tota samaa, mutta niin hurjaks en vielä uskaltanu ryhtyä, että olisin sen päähänpiston toteuttanut! Jos kuitenkin kerrot sen olevan hyvää, saatanpa testatakin viikonlopun aikana ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä, hyvältä, hyvältä! ;D
   Varoituksen sana vaan, että jos syöt purkin rahkaa isoon määrään chiahyytelöä sekoitettuna niin tulet olemaan ihan ähkyssä! Sekoita siis vain puolikas, koska jos kokonaisen sekoitat niin se on menoa se. Kun ei sitä voi jättää syömättä kun se on niin hyvää ...!

   Poista

Kiitos kun piristät päivääni kommentillasi! :)