tiistai 24. marraskuuta 2015

Valoa kaamoksen keskelle

Vihdoin alkaa luonto näyttää edes hieman valoisammalta kun ensilumi on satanut vihdoinkin. Tästä huolimatta aamulla herätessään ei ole mukavaa silmät ristissä todeta, ettei ulkona näe eteensä ollenkaan ilman valoa. Kaikista pahinta on jos joutuu lähtemään aamulla pilkkopimeällä töihin tai kouluun ja palata samassa pimeydessä kotiin illalla. Ei ihme, että moni suomalainenkin kärsii talvisin kaamosmasennuksesta. Väsyttää ja unettaa vaikka olisi nukkunut pitkään. Pienetkin asiat stressaavat. Aamu-unisuus saa valtaansa aamuvirkuimmankin. Makeaa tekisi mieli...

Pitääkö tälläistä kurjuutta kestää vai voisikohan asiaan saada pientä muutosta (joka ei vaatisi pakoa aurinkoon talven alla)?

Tuumin tätä samaa viime vuonna ja päätin tehdä asian eteen jotain. Koska lottovoittoa ei valitettavasti tullut, päädyin etelään muuton sijaan hieman halvempiin ratkaisuihin. Yksi niistä oli ostaa itselleni elämäni ensimmäinen kirkasvalolamppu.

kuva

Mikä on kirkasvalolamppu?

  • Normaalin kotivalaistuksen ollessa maksimissaan 500 luksiaa, ovat kirkasvalolamput 2500-10 000 luksiaa. Ne ovat siis hurjan paljon ns. tavallista kotivalaistusta tehokkaampia.
  • Kirkasvalolamppujen käyttö perustuu siihen, että ne korjaavat talven pimeyden ihmisille tuomaa "valovajetta", josta kaamosmasennuksen oireet johtuvat. 
  • Tarkemmin sanottuna kirkas valo aktivoi aivojen käpyrauhasta hillitsemään melatoniinin eli unta säätelevän hormonin toimintaa. Siksi kirkasvalolampun parhain käyttöaika onkin klo 6-10 aamulla.
  • Kirkasvalolamppu asetetaan niin että siitä tuleva valo paistaa silmiin epäsuorasti (ei siis koskaan kannata katsoa lamppuun suoraan!) .
  • Pieni osa ihmisistä saa oireita lampun käytöstä esim. päänsärkyä, tämän pitäisi mennä ohi käytön jatkuessa.
  • Lampun tehosta riippuen etäisyys sekä käyttöaika vaihtelevat. Käytön kannattaa olla säännöllistä, jotta lampusta saisi parhaan hyödyn.

Kirkasvalolamppujen hinnat eivät ole enää päätähuimaavia, joten vaikka olinkin hieman skeptinen lampun tehon suhteen ei se paljoa lompakossa kirpaissut. Kaikkeahan pitää kokeilla aina itse ennen kuin tuomitsee. Käytin lamppua koko viime talven aamuisin herätessäni sekä tenttiin lukiessani. Päivästä riippuen aika vaihteli puolesta tunnista pariin tuntiin. Kun aloin tottua kirkasvalolamppuuni, aloin asettamaan aamuiksi kaksi herätystä: Ensimmäisen aikaan laitoin lampun päälle sänkyni viereen, toisen aikaan nousin sängystä. Aluksi lukiessani lampun vieressä, silmiäni ja päätäni välillä särki, tämä meni kuitenkin nopeasti ohi ajan kuluessa (lue: kun en enää uteliaisuuttani vilkuillut valoisaa lamppua kohti).

Itse koin, että lamppu toimi kohdallani. Placeboa tai ei, jaksoin paljon paremmin aamuisen valoannoksen jälkeen. Vaikka ulkona oli aamuisin pimeätä ja tietäisin viettäväni koko päivän sisätiloissa, saisin imeä kirkasta valoa ainakin puolen tunnin ajan ja ladata näin akkujani. Ihaninta oli ehkä juuri herätä valokylpyyn eikä heti pimeällä rämpiä ylös sängystä päivän haasteita kohti. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan jos kärsitte talven pimeyden aiheuttamista kaamosoireista. Ja onhan tämä tietysti hyvä joululahjaideakin antaa joulupukille... ;)



Lähteet:
ET: Kuka hyötyy kirkasvalolampusta?
HS: Kirkasvalo suitsii karkin- ja leivänhimoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun piristät päivääni kommentillasi! :)