torstai 14. tammikuuta 2016

Taas se on täällä...

...Flunssakausi siis!

Omalle kohdalleni se iski tottakai juuri silloin kun edessä olisi ollut töistä ja koulusta aivan vapaa viikko. Ei lohduta "kunnollisen työntekijän ja opiskelijan leima" kun olisi ollut mahtava treenisuunnitelma valmiina tälle viikolle! Kurkku on kipeä. Yskittää. Heikottaa, vaikea jaksaa. Pää painaa kymmenen kertaa tavallista enemmän eikä tee mieli kumartua sitten yhtään. Omalta koiralta ei tule tämän suhteen yhtään ymmärrystä, palloa pitää jaksaa heittää kun hän sitä haluaa. Toisaalta saan vastapalvelukseksi öisin lämpöpatterin viereeni joten tämä on fifty-fifty tilanne ;)

Lisäksi nenä on tukossa aivan koko ajan! Niistän kerran ja pian on nenä tukossa jälleen. Palloa heittäessä nenä on itseasiassa tukossa aivan heti kun vähän väliä kumarrun noukkimaan palloa (olisikohan kallista hankkia jonkinlainen pallonsyöttökone ja opettaa koira käyttämään sitä?). Nenänpielet punaisina en mielelläni aio näyttäytyä julkisilla paikoilla vähään aikaan...

Onneksi tukkoiseen nenään on kuitenkin saatavilla helpotusta. En puhu nenäsumutteiden käytöstä, vaan kunnon perinteisestä nenänhuuhtelukannusta. Sarvikuonosta toisin sanoen. Tämä on itseasiassa vanha joogaan liittyvä nenänpuhdistukseen käytettävä väline, joka on saanut jalansijaa myös länsimaissa.

kuva

Mikä on sarvikuono?
Sarvikuonoa eli nenänhuuhtelukannua käytetään poistamaan epäpuhtauksia nenästä ja se sopii flunssan, poskiontelotulehduksen yms. oireiden hoitoon (ei sinänsä huuhtele poskionteloja, mutta helpottaa oloa). Käyttö kosteuttaa nenän limakalvoja.

Miten sitä käytetään?
Kannuun laitetaan mitallinen hienoa merisuolaa tai tavallista ruokasuolaa (ehdottomasti ei erikoissuoloja). Kannu täytetään tämän jälkeen haalealla vedellä ja liuosta sekoitetaan kunnes suola liukenee. Liian kylmää tai kuumaa vettä ei kannata käyttää käyttömukavuuden takia. Käyttöohjeiden mukaista suolamäärää kannattaa suosia, liian vähäinen tai liika suolan määrä ei tunnu kivalta. Trust me, molemmat on kokeiltu ja huomattu HYVIN epämiellyttäviksi.

Nenäkannun nokka asetetaan toiseen sieraimeen ja pään ollessa kallistettuna altaan edessä annetaan veden valua toisesta sieraimesta ulos ja sama tehdään toiselle sieraimelle. Oikea asento löytyy harjoittelemalla, ensimmäisillä käyttökerroilla voi vahingossa saada muutaman kerran suolavettä nieluunsa mutta asento löytyy oikeasti helposti. Lopuksi sieraimiin jäänyt ylimääräinen vesi tulee saada pois, tämä tehdään niistämällä/tuhauttamalla molempia sieraimia vuorotellen pää alaspäin, vaakatasossa ja pystyssä.

Kannun puhdistus
Huuhtelu kuumalla vedellä riittää ja kannu asetetaan kuivumaan aukot alaspäin. Desinfiointi onnistuu keittämällä tai mikrossa. Kannu on henkilökohtainen hygieniatuote, joten jokaiselle kannattaa varata omansa.

Käytön jälkeen olotila on ihanan seesteinen. Mä pystyn jälleen hengittämään! 
Ainakin kunnes pallofriikki koira haluaa uuden matsina ja kumarrun alas...


Kuinka moni on jo kokeillut tätä? 
Jos ette ole niin suosittelen lämpimästi, löydät näitä varmasti lähimmästä apteekistasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun piristät päivääni kommentillasi! :)