torstai 14. marraskuuta 2013

Lämmintä ja höyryävää kylmeneviin iltoihin

Tänään mun piti yliopistolta päästyäni mennä päästelemään oikein kunnolla höyryjä salille ja jakaa täälläkin päin treeniohjelma. Kuten arvata saattaa niin toisin kävi... :D Havahduin puoli viiden maissa kampuksen atk-luokasta, jossa olin intensiivisesti tehnyt kandiseminaarityötä. Kelloa katsellessani harmittelin, että turha salille on enää mennä, varsinkin kun olo oli todella nuutunut kaiken kirjoittamisen ja lukemisen jälkeen.

Kampus jolla käyn sijaitsee korkealla mäen päällä ja siellä tuulee välillä niin paljon, että saa oikein kunnolla pitää piposta tai sateenvarjosta kiinni. Onneksi ei tänään tuullut ihan niin lujaa kuitenkaan, mutta sitäkin kylmemmin brrrr...! Siitä tuli mieleeni vähän aikaa sitten tekemäni kurpitsabataattisosekeitto jonka reseptin ajattelin tässä jakaa teille. Mitat ovat summittaiset sillä en mittoja tai vaakaa sen kummemmin käyttänyt.


Herkullisen höyryävään keittoon tarvitset:

750 g kurpitsaa (parhaimmillaan omasta maasta kuten allekirjoittaneella)
500 g bataattia
Muutama valkosipuli
Pieni pala inkivääriä
Oliiviljyä
Vettä
Yksi kasvisliemikuutio (liha- tai kanaliemi käy myös)
½ l kermaa/kookoskermaa
Pippuria (itse käytin Santa Marian Garlic&Pepper)

Halkaise kurpitsa ja koverra sisus pois lusikalla. Poista kuori juuresveitsellä tai tavallisella veitsellä. Kuori myös bataatti, valkosipulit ja inkivääri.


Pilko kurpitsa ja bataatti (mitä pienemmät palat, sen nopeammin valmista) sekä viipaloi valkosipuli ja inkivääri pieniksi. Kurpitsan siemenet kannattaa ottaa talteen! Paista ne tai kasvata ensi vuonna uusi sato.


Heitä kattilaan kunnon loraus öljyä ja laita sekaan valkosipuli ja inkivääri. Kun ihana tuoksu alkaa pian leijailla, lisää bataatti- ja kurpitsapalat. Freesaa niitä kovalla lämmöllä vähän aikaa ja laita kattilaan sen jälkeen kasvisliemikuutio murennettuna ja vettä niin, että vihannekset melkein peittyvät (voit myös kuumentaa veden valmiiksi vedenkeittimellä ja lisätä liemikuution siihen) . Tämän jälkeen voitkin laittaa levyä pienemmälle ja antaa palojen kypsyä valmiiksi silloin tällöin sekoittaen.


Palojen kypsyttyä ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto. Mausta haluamillasi mausteilla ja lisää kermaa/kookoskermaa kunnes olet saavuttanut haluamasi koostumuksen. Kuumenna keitto vielä kiehuvaksi. Jos pidät ohuesta sosekeitosta laita valmiiksi enemmän nestettä ennen kiehauttamista, sillä keitto tulee sakeammaksi kuumennettaessa.

Bon appetit! Sopii hyvin kylmiin iltoihin ja keiton keltainen väri on oikein piristävä. Keitto on herkullista sellaisenaan tai lisäkkeiden kera. Kokeile vaikka pähkinöitä, raejuustoa, rouhittua sipulia, fetajuustoa...

Keitto oli aivan keltainen, kamera vain valehtelee...

Kuinka moni rakastaa viettää aikaa syksyn kylmenevissä illoissa höyryävän keittokupposellisen kanssa? Sosekeitto on niin on helppo ja nopea tehdä! :)

2 kommenttia:

  1. Oi nam, tätä joutuu kyllä ehkä testata! Jos kaupoista enää löytyy kurpitsaa.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ns. tavallista kurpitsaa voi olla vaikea enää löytää mutta talvi/myskikurpitsaa varmasti löytää :)

      Poista

Kiitos kun piristät päivääni kommentillasi! :)