Ruokateema tosiaan jatkuu ja tällä kertaa se näyttää tältä:
Kuva |
Bongasin jo kauan sitten kaupan hyllyiltä soijalesitiinirakeet. Mietin pitkään ostanko vai enkö, mutta asian ratkaisi se kun sisko oli jääkaappiin jättänyt avatun lesitiiniraepurnukan jonkin dieetin päätteeksi (olisikohan kyseessä ollut Fitfarm). Eihän sitä nyt voinut mätänemään jättää tai roskiin heittää joten... Sekoitin sitä jugurtin sekaan hieman epäluuloisena, mutta voihan hitsin vitsi miten kermaisen maun sillä sai aikaan! Kiinnostuneena etsin hieman lisää tietoa kyseisestä aineesta ja haun päätteeksi en enää ihmetellyt mitä ihmettä "ne ihan hiirenpapanoiden" näköiset pienet rakeet tekee jonkin ruokavaliossa.
Ensimmäisenä silmään pomppasi iso paha E-koodi. Tosi paha juttu eikö niin?! Mikään elintarvike-ekspertti en ole, mutta sen verran tiedän etteivät kaikki e-koodit ole pahasta ja osaa esiintyy siis ihan luonnostaan... Soijalesitiiniä käytetään mm. emulgointiaineena eli estämään veden ja rasvan erottumista. Esimerkiksi suklaan valmistuksessa.
Lesitiini on elimistön solujen välttämätön rakennusosa (fosfolipidi). Soijasta saatava lesitiini lienee eniten käytetty (helppo, halpa), lesitiiniä löytyy myös mm. munan keltuaisesta, maksasta ja kasveista.
Lesitiini vaikutuksia ovat mm:
- Vahvistaa maksaa (tärkeä myrkytystapauksissa)
- Alentaa kolesterolia
- Parantaa muistia ja lihastoimintaa
- Tehostaa rasva-aineenvaihduntaa
Eipä siis ihme että nuo rakeet löytyvät niin monesta dieettiruokavalioista ja myös urheilijoiden listalta! Pakkotoiston sivuilla oli monia keskusteluja soijalesitiinin käytöstä ja tuloksista. Joissakin kommenteissa sanottiin sen vähentävän ruokahalua ja vähentävän rasvaa, toiset sen sijaan mollasivat tuotetta. Kokeilemalla se taitaa kuitenkin selvitä! Voipi siis olla että jatkossa aamiaiseni näyttää tältä:
Maitorahkaa, mehukeittoa, vehnälesettä ja soijalesitiinirakeita! Näyttää epäilyttävältä mutta hyvää on! :)
Lähde: Ravintoaineopas
Lähde: Tohtori
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kun piristät päivääni kommentillasi! :)